Probeer WordPress op een eigen webserver

Wil je WordPress proberen? Zonder dat anderen je website kunnen bekijken? Installeer WordPress dan eens op je eigen Windows computer.

Daarvoor moet je een webserver met Apache, PHP en MySQL installeren. Dat klinkt ingewikkeld, maar er zijn (gratis) installatiepakketten om het je gemakkelijk te maken. Heel bekend zijn WAMP en XAMPP, maar die zijn nogal groot en ingewikkeld. Ik werk met Uniform Server (UniServer). Uniform Server heeft een aantal voordelen:

 • Klein (250 Mb)
 • Makkelijk te kopiëren, verwijderen en te verplaatsen; zelfs naar USB-stick (geen register)
 • Eenvoudige instellingen

Laten we eens kijken hoe we Uniform Server kunnen installeren op jouw Windows computer. Daarna zetten we er een WordPress website op, zodat je zelf kunt experimenteren met WordPress. En het kost je niets!

Stappenplan webserver

 1. Download Uniform Server via uniformserver.com.
 2. Start het exe-bestand en kies zelf waar je de bestanden wilt uitpakken (extract). Dat kan ook op een USB-stick.
 3. Ga naar de map UniSeverZ en open het bestand Unicontroller.exe.
 4. Kies Cancel op de vraag om een nieuw MySQL root wachtwoord in te stellen. Klik daarna op OK.
 5. Eventuele meldingen van de Windows firewall kun je annuleren, tenzij je de webserver ook via andere computers binnen je thuisnetwerk (particuliere netwerken) wilt benaderen. Openstellen voor openbare netwerken wordt echter afgeraden.
 6. Je ziet daarna het controller scherm van UniServer.
 7. Start eerst MySQL (database), start daarna Apache (webserver).
 8. MySQL en Apache draaien als de blokjes groen worden. Er openen nu enkele webpagina’s die beginnen met ‘localhost’. Opnieuw kun je eventuele meldingen van Windows firewall annuleren.
 9. Je eigen webserver draait!

Let op! UniServer mag NIET geïnstalleerd worden in een map of submap met een spatie in de naam.

Stappenplan WordPress

 1. Download WordPress van wordpress.org.
 2. Pak het zip-bestand uit in de map UniServerZ\www. Als het goed is wordt nu in die map een nieuwe map aangemaakt met de naam wordpress (UniServerZ\www\wordpress).
 3. Er moet nu een MySQL database worden aangemaakt, waarin de teksten en instellingen van de WordPress website worden opgeslagen. Start daarvoor MySQL en Apache in Uniform Server.
 4. Kies in de menu voor SQL -> Database create-delete.
 5. Typ een naam voor je database (bijvoorbeeld ‘wordpress’) en klik op Create Database. Sluit het scherm (kruisje rechtsboven).
 6. Kies in het menu voor SQL -> Create restricted MySQL user.
 7. Typ een username (bijvoorbeeld ‘user’), een wachtwoord en de databasenaam. Klik op Create User en daarna op OK. Sluit het scherm (kruisje rechtsboven).
 8. Je hebt nu een database aangemaakt. Die moet je nog koppelen aan je WordPress website. Open daarvoor in je browser de url localhost/webserver.
 9. Vul in het formulier de zojuist gemaakte databasenaam (wordpress) in, je gebruikersnaam (user), en je wachtwoord. De hostnaam blijft localhost en de prefix mag je ook ongewijzigd laten. Klik op Versturen.
 10.  Als het goed is kun je nu verder gaan met de installatie van WordPress. Vul de titel in van je website. Ook moet je een gebuikersnaam en wachtwoord aanmaken om straks te kunnen inloggen in je website om bijvoorbeeld teksten te kunnen schrijven. Het e-mailadres dat je invult wordt gebruikt om jou als administrator van de website op de hoogte te houden van belangrijke wijzigingen. Blokkeren van je website voor zoekmachines is niet nodig.
 11. Klik op WordPress installeren. Je website staat nu helemaal klaar op de url localhost/wordpress! Je kunt inloggen via localhost/wordpress/wp-login.php.

Je  webserver, database en website staan volledig in de map UniServerZ. Ben je uitgespeeld met je website? Dan kun je die map simpel verwijderen. Je kunt de map ook eenvoudig verplaatsen of kopiëren.

Let op! Om plugins en thema’s te kunnen downloaden (of updates te doen), moet de module php_curl.dll nog worden geactiveerd in UniServer. Stop daarvoor eerst Apache. Ga dan naar PHP -> Edit Basic and Modules -> PHP Modules Enable/Disable. Vink de module aan. Start daarna Apache weer.